Fizioterapija Koper

Fizioterapija Koper

Manualna terapija

Manualna terapija pomeni celosten pristop k  zdravljenju različne vrste bolečine in podobnih simptomov zaradi strukturnih sprememb sklepov, mišic in podpornega tkiva oz. fascij. Temelj manualne terapije je v tem, da skuša oceniti delovanje telesa kot celote, poiskati vzrok nepravilnega delovanja in odpraviti vzrok bolečine na naraven način, ko telo samo tega ne zmore.

S tovrstno terapijo zdravimo različne vrste bodisi akutnih ali kroničnih obolenj gibalnega aparata. Take težave nastanejo iz različnih vzrokov, zato manualna terapija pomeni celostno obravnavo telesa, četudi se glavni znak vaše težave morda kaže le v enem predelu. Zato terapija pogosto lahko istočasno vpliva na več simptomov in tako prepreči nadaljnje pojavljanje bolečin. Spremembe, ki v telesu nastanejo zaradi preobremenitve, staranja ter podobnih razlogov lahko pomenijo za telo velik stres. Preko nežnih gibov, dotikov terapevta v telesu skušamo ponovno vzpostaviti ravnovesje, da lahko telo po določenem času spet samo odgovori na različne negativne vplive.

Terapevt lahko z uporabo različnih prijemov in manipulacij učinkovito odkrije stanje gibalnega aparata in vzroke za nastanek bolečine. Z opazovanjem okostja in fizično manipulacijo struktur lahko pojasnimo vzrok bolečine in nanjo vplivamo za zmanjšanje ali odpravo. Tehnike manualne terapije morajo biti nežne in neboleče, kar tudi samemu telesu nudi možnost, da se pravilno odzove.   terapija je . Glavne podatke pridobi iz anamneze, pregleda, ocene gibanja in tipanja struktur. Pregled in ocena stanja okostja ter mehkih tkiv dajeta hitre in jasne odgovore, zakaj se je pojavila določena bolečina. Z natančno manipulacijo struktur in opazovanjem dobimo podatke, ki nam jih žal ne more dati nobena sodobna preiskava.

V naši fizioterapiji se poslužujemo različnih tehnik in kombinacij med njimi, kot so:

  • Miofascialna sprostitev
  • Terapija trigger točk
  • Mobilizacija živčevja